Noutati - Instrumente utile in elaborarea analizei cost-beneficiu

Stiri - 13.04.2010


Analiza Cost - Beneficiu (ACB) este un instrument analitic, utilizat pentru a estima (din punct de vedere al beneficiilor si costurilor) impactul socio-economic datorat implementarii anumitor actiuni si/sau proiecte.

ACB poate fi utilizata ca instrument de decizie pentru evaluarea utilitatii investitiilor ce urmeaza a fi finantate din resurse publice.

In principal, in contextul de pregatire si evaluare a proiectelor finantate din FC si FEDR, Comisia Europeana solicita realizarea Analizei Cost - Beneficiu:
(1) Pentru a stabili daca proiectul merita sa fie cofinantat
Scopul este de a raspunde la urmatoarele intrebari: Proiectul contribuie la indeplinirea obiectivelor politicii regionale a Uniunii Europene? Incurajeaza cresterea economica si stimuleaza ocuparea fortei de munca? Regula este simpla: daca beneficiile nete pentru societate ale proiectului (beneficii minus costuri) sunt pozitive, atunci societatea este avantajata de proiect deoarece beneficiile sale depasesc costurile. Prin urmare, proiectul ar trebui sa primeasca asistenta din Fonduri si sa fie cofinantat. Daca nu, proiectul va fi respins. Aceasta decizie este luata utilizand analiza economica a analizei cost-beneficiu.
(2) Pentru a stabili daca proiectul necesita cofinantare
Pe langa faptul de a fi oportun din punct de vedere economic, un proiect poate fi si din punct de vedere financiar profitabil, caz in care nu ar trebui cofinantat din fonduri europene.
Pentru a verifica daca un proiect ar trebui sa fie cofinantat, se utilizeaza analiza financiara a analizei cost-beneficiu: daca valoarea financiara a investitiei (veniturile proiectului minus costurile proiectului), fara contributia fondurilor europene, este negativa, atunci proiectul poate fi cofinantat. In acest caz, contributia UE nu trebuie sa depaseasca suma de bani care face proiectul rentabil, pentru ca sa nu apara suprafinantarea.

Analiza Cost - Beneficiu este necesara pentru a justifica ca un proiect care se integreaza in contextul obiectivelor politicii regionale a UE, este oportun din punct de vedere economic si necesita contributia Fondurilor pentru a deveni fezabil din punct de vedere financiar.

Va propunem mai jos o serie de instrumente utile in elaborarea analizei cost-beneficiu, in contextul proiectelor finantate din fonduri europene:

 

Ghid national pentru analiza cost - beneficiu (proiect elaborat de ACIS)
Metodologie.ro - pagina web dedicata analizei cost-beneficiu in contextul fondurilor europene
Ghid pentru Analiza Cost - Beneficiu a Proiectelor de Investitii