Noutati - Inceput de drum pentru POR 2014-2020

Stiri - 24.06.2015


Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia Europeana. Doamna Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, si doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, au participat marti, 23 iunie, la Bruxelles, la semnarea deciziei Comisiei Europene de adoptare a POR 2014-2020.

Programul prevede obiectivele urmarite, domeniile finantate si planul de finantare, care sunt beneficiarii eligibili pentru fiecare axa in parte, mecanismul institutional, principiile de prioritizare a investitiilor si instrumentele de lucru. POR 2014-2020 acopera 9 dintre cele 11 obiective tematice avute in vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene si are are un buget total de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezinta sprijinul financiar al Uniunii Europene si 1,55 miliarde euro contributia nationala.

POR 2014-2020 va continua sa finanteze investitii din perioada 2007-2013: infrastructura sociala, de sanatate si educationala, IMM-uri, drumuri judetene si turism, dar va finanta si noi categorii de proiecte fata de programul precedent: reabilitarea termica a cladirilor publice, lucrari de cadastru si centre de transfer tehnologic.

Programul a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a Romaniei, identificate prin analize si studii regionale (Planurile regionale de dezvoltare) si din documentele strategice nationale si europene conexe. Pregatirea programului a inceput in luna august 2012, prin infiintarea Comitetului Consultativ pentru Dezvoltare Regionala 2014-2020 si a grupurilor de lucru subsecvente, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ai organismelor regionale, ai mediului economic, social, academic si societatea civila.
In martie 2014, programul a fost lansat in consultare publica, in august a fost trimisa Comisiei Europene versiunea oficiala, iar in mai 2015 a fost lansat in consultare publica ghidul general al solicitantului.

Exemple de activitati ce se pot finanta prin POR 2014-2020
Circa 206 milioane euro vor fi alocati pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate fata de programul anterior, iar 877 milioane euro – pentru a sprijini IMM sa devina mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocati 2,37 miliarde euro pentru activitati de crestere a eficientei energetice a cladirilor publice, rezidentiale sau pentru investitii in iluminat public si transport urban.
O alta noutate a programului o reprezinta conceptul de Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri in valoare de 101,41 milioane euro. CLLD vizeaza proiecte pentru comunitatile marginalizate: investitii in infrastructura de sanatate, educatie, servicii sociale, locuinte sociale, activitati de economie sociala, amenajarea spatiului urban degradat..
Din categoria investitiilor noi face parte si Axa Prioritara 11 - Extinderea geografica a sistemului de inregistrare a proprietatilor in cadastru si cartea funciara, cu un buget alocat de 312,89 milioane euro. Pentru aceasta axa, beneficiarul eligibil este Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Descarca Programul Operational Regional 2014-2020, versiunea aprobata de Comisia Europeana